12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 27

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları Sayfa 27 Cevapları

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (TÜRKİYE TÜRKÇESİNİN TARİHİ SÖZLÜKLERİ)

Soru 1: Metinde geçen “iki dilli sözlük” sözünün anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

Cevap 1: Tahmin: İki farklı dildeki kelimelerin birbirindeki karşılıklarını veren sözlük. TDK Anlamı: Kelimelerin anlamlarını bir başka dille açıklayan sözlük türü (Arapça-Türkçe vb.).

Soru 2.a: “Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metnin yazılış amacını belirleyiniz.

Cevap 2.a: Türk Dil Kurumunun “Türkiye Türkçesi Sözlükleri Projesi”ni tanıtmak, Cumhuriyet öncesindeki tarihi sözlüklerin (Dîvânü Lugâti’t-Türk, Kamus-i Türkî vb.) önemini ve bunların günümüze kazandırılmasının milli bir görev olduğunu açıklamaktır.

Soru 2.b: Metnin yazılış amacından hareketle hangi okur kitlesinin hedeflendiğini belirleyiniz.

Cevap 2.b: Dil bilimciler, Türkologlar, edebiyat araştırmacıları, Türkçe öğretmenleri ve dilimizin tarihsel gelişimiyle ilgilenen aydın okur kitlesidir.

Soru 3: “Türkiye Türkçesi Sözlükleri” projesinin amacı nedir? Bu projenin Türk dili için önemini değerlendiriniz.

Cevap 3: Amacı: Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar yayımlanmış eski sözlüklerimizi gün ışığına çıkarmak ve yeni Türk alfabesine göre dizinleyerek yararlanılabilir kılmaktır. Önemi: Türk dilinin tarihi zenginliğini ortaya koymak ve dilimizin köklerini araştırmacıların hizmetine sunmak açısından hayati önemdedir.

Soru 4: Metne göre Türk dilinin en önemli tarihi sözlüğü hangisidir? Bu sözlüğün özellikleri nelerdir? Belirleyiniz.

Cevap 4: En önemli sözlük Dîvânü Lugâti’t-Türk‘tür. Özellikleri: Sadece bir sözlük değil, Türkçenin zenginliğini işleyen folklorik bir kültür hazinesidir. Türkçenin Arap dili karşısında üstünlüğünü kanıtlamak amacıyla yazılmıştır.

Soru 5: XIX. yüzyılda sözlük türlerinin artmasının nedenini metne göre ifade ediniz.

Cevap 5: Matbaa ve baskı tekniklerinin gelişmesi, kitap basım olanaklarının artmasıdır.

Soru 6: “Kamus-i Türkî”nin neden önemli bir sözlük olduğunu metne göre açıklayınız.

Cevap 6: “Türk” adını taşıyan ilk sözlüğümüz olması ve Şemsettin Sami’nin yazdığı ön sözün dil bilinci, Türkçenin kolları ve sözlükçülük ilkeleri bakımından abidevi bir değere sahip olmasıdır.

Soru 7: “Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metinde yazarın bakış açısını yansıtan cümlelerin altını çizip yazarın konuya yaklaşımını belirleyiniz.

Cevap 7: “Tarihi sözlüklerimizi günümüz Türkçesine aktarmayı milli bir görev olarak nitelemek…” cümlesi yazarın öznel, milli değerleri önemseyen ve vatansever bakış açısını yansıtır.

Soru 8: Metinde kullanılan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.

Cevap 8: Açıklama anlatım biçimi; Örneklendirme (Lehçetü’l-Lügat, Kamus-i Osmani) ve Şemsettin Sami’den yapılan Alıntı/Tanık Gösterme kullanılarak anlatım bilimsel ve inandırıcı kılınmıştır.

Soru 9: Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

Cevap 9:
Ana Düşünce: Türk dilinin zenginliğini barındıran tarihi sözlüklerimizi koruyup günümüz Türkçesine kazandırmak milli bir görev ve zaruri bir çalışmadır.
Yardımcı Düşünceler: Dîvânü Lugâti’t-Türk ilk büyük kültür hazinemizdir; Kamus-i Türkî Türk adını taşıyan ilk sözlüktür.

Tüm sayfaların detaylı çözümleri ve cevap anahtarı için 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.