12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları Sayfa 54 Cevapları
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (ONLARDAN KALAN – SEVİNÇ ÇOKUM)
Soru 1: “Neftî” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten yararlanarak kontrol ediniz.
Cevap 1: Tahmin: Koyu, siyaha yakın yeşil renk. TDK Anlamı: Koyu bitkisel yeşil, neft rengi.
Soru 2: “Onlardan Kalan” adlı hikâyenin tema ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.
Cevap 2:
– Tema: Sevgisiz ve bencil bir dünyada, samimi insan ilişkilerinin ve doğanın zarafetinin betonlaşma karşısında yok olması [182, 185].
– Konu: Bir sahil kasabasında herkesin garipsediği ama birbirine derin bir aşkla bağlı olan kadın ve adamın gidişinden sonra, kasabanın apartman yığınlarıyla dolması ve anlatıcının hala o temiz sevgiyi özlemle beklemesi [181, 182, 183].
Soru 3: “Onlardan Kalan” adlı hikâyede anlatıcı nelerden şikâyet etmektedir? Açıklayınız.
Cevap 3: Çevrenin koca binalarla doldurulmasından, seraların ve karanfil bahçelerinin yıkılmasından, insanların çıkarcılığından ve sevgisizliğinden şikayet etmektedir [182, 183].
Soru 4: Hikâyedeki kadın ve adamın anlatıcı tarafından özlemle beklenmesinin nedeni nedir? Anlatıcıya göre onlar nelerin simgesidir? Metne göre açıklayınız.
Cevap 4: Onlar, artık dünyada nesli tükenmekte olan samimi sevginin, zarafetin, estetiğin ve doğayla uyumlu soylu güzelliğin simgesidirler [172, 181].
Soru 5: “Onlardan Kalan” adlı hikâyede anlatılan olay nedir? Açıklayınız.
Cevap 5: Anlatıcının küçük penceresinden her gün izlediği, birbirini çok seven iki insanın (kadın ve adam) kasabadan ayrılması ve ardından kasabanın müteahhitler tarafından beton apartmanlarla doldurulması sürecidir [174, 182, 183].
Soru 6: Hikâyedeki şahısların özelliklerini, toplumsal statülerini inceleyiniz.
Cevap 6: Kadın ve adam kibar, doğayı seven, düz sandalet giyen, başak saçlı, kimseden bir şey istemeyen, kendi halinde yaşayan asil karakterlerdir [175, 176, 177]. Çevredeki yazlıkçılar ise dedikoducu, sıradan ve sevgiyi anlayamayan tiplerdir [180].
Soru 7: Mekânın ve zamanın özelliklerini değerlendiriniz.
Cevap 7: Mekan; önceleri seralar ve akasyalarla kaplı yeşil bir kıyı kasabasıyken, sonradan tuğla ve beton apartman yığınına dönüşen bir yerdir [172, 182]. Zaman ise geçmişten bugüne uzanan geniş bir süreci kapsar [182, 183].
Soru 8: Geriye dönüş tekniğinin hikâye türü için önemini belirleyiniz.
Cevap 8: Anlatıcının şimdiki zamandaki hüznünü geçmişteki güzel günlerle temellendirmesini sağlar, anlatıyı kronolojik sıkıcılıktan kurtarır [185].
Soru 9: Kahraman anlatıcı bakış açısı kullanılması, hikâyenin anlatımını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap 9: Anlatımı son derece lirik, samimi ve öznel kılmış, okuyucunun anlatıcının hissettiği yalnızlığı doğrudan paylaşmasını sağlamıştır [191].
Soru 10: Bu hikâyede sevginin önemi nasıl vurgulanmıştır? Açıklayınız.
Cevap 10: Sevginin (o iki sevgilinin) yok olmasıyla kasabanın da güzelliğini yitirdiği gösterilerek, sevgi olmadan dünyanın sadece bir beton yığınından ibaret olacağı vurgulanmıştır [183, 191].
Tüm sayfaların detaylı çözümleri ve cevap anahtarı için 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.