12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları Sayfa 60 Cevapları
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (MARANGOZDUR ADI AHMET USTADIR – DEVAMI)
Soru 6: Hikâyede çocukların konuşmaları, konuşma özellikleri korunarak verilmiştir. Bunun nedeni ne olabilir?
Cevap 6: Ahmet Usta’nın evindeki sıcak, samimi ve doğal aile ortamını okura doğrudan hissettirmek ve çocuk saflığını yansıtmaktır [212].
Soru 7: “Marangozdur Adı Ahmet Ustadır” adlı hikâyenin geçtiği mekânın özelliklerini inceleyiniz. Bu mekânın tema ile ilişkisini belirleyiniz.
Cevap 7: Mekan Hüsambey Sokağı’dır (yoksul, kirli, fareli kenar mahalle) [200]. Bu mekan yoksulluk temasını verirken; evin içindeki çiçekli Sümer perdesiyle kurulan temiz dünya ise dürüstlük ve onur temasını pekiştirir [200, 212].
Soru 8: “Çekerim Sümer’in çiçekli perdesini her bir fakirliğin üzerine” cümlesi leitmotif olarak değerlendirilebilir mi? Tartışınız.
Cevap 8: Değerlendirilebilir. Bu ifade Ahmet Usta’nın zorlu hayat şartlarını, fakirliği onuruyla ve aile sevgisiyle örtme felsefesini simgeleyen ve sürekli tekrarlanan anahtar bir ifadedir [200, 212].
Soru 9: Okuduğunuz hikâyenin toplumsal gerçekçi bir hikâye olduğu söylenebilir mi?
Cevap 9: Söylenebilir, çünkü gecekondulaşma, yoksulluk, sendika ve grev gibi toplumsal konuları ele alır; ancak yazar bu sorunları bireysel ve insani duyarlılıkları ön plana çıkararak işlemiştir [207, 213].
Soru 10.a: Hikâyedeki anlatıcının özelliklerini belirleyiniz.
Cevap 10.a: Anlatıcı, hikayenin başkahramanı olan Ahmet Usta’nın kendisidir (I. tekil kişi) [196].
Soru 11: Hikâyedeki açık ve örtük iletileri belirleyip ifade ediniz.
Cevap 11: Açık İleti: Helal dürüst kazançla mutlu olunabilir [203]. Örtük İleti: İyilik yaparken karşıdakinin onurunu kırmamak (renside etmemek) esastır [207].
Soru 12: Hikâyede aile, hayvan ve tabiat sevgisinin anlatıldığı cümlelere örnekler bulunuz.
Cevap 12: “Ben çocuklarıma düşkünüm” [199], kedileri Mırnak’a ciğer almaları [203], kırlara gidip papatyaları izleme hayali [198].
Soru 13: Ahmet Usta, Ramiz Usta’nın oğlunun ailesine yardım ettiği hâlde neden utanmaktadır?
Cevap 13: Yardım ettiği ailenin gururunu incitmekten çekindiği, yardımın gizli yapılması gerektiğine inandığı için “yerin dibine geçtim” diyerek utanmaktadır [207, 213].
Tüm sayfaların detaylı çözümleri ve cevap anahtarı için 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.