12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 60

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları Sayfa 60 Cevapları

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (MARANGOZDUR ADI AHMET USTADIR – DEVAMI)

Soru 6: Hikâyede çocukların konuşmaları, konuşma özellikleri korunarak verilmiştir. Bunun nedeni ne olabilir?

Cevap 6: Ahmet Usta’nın evindeki sıcak, samimi ve doğal aile ortamını okura doğrudan hissettirmek ve çocuk saflığını yansıtmaktır [212].

Soru 7: “Marangozdur Adı Ahmet Ustadır” adlı hikâyenin geçtiği mekânın özelliklerini inceleyiniz. Bu mekânın tema ile ilişkisini belirleyiniz.

Cevap 7: Mekan Hüsambey Sokağı’dır (yoksul, kirli, fareli kenar mahalle) [200]. Bu mekan yoksulluk temasını verirken; evin içindeki çiçekli Sümer perdesiyle kurulan temiz dünya ise dürüstlük ve onur temasını pekiştirir [200, 212].

Soru 8: “Çekerim Sümer’in çiçekli perdesini her bir fakirliğin üzerine” cümlesi leitmotif olarak değerlendirilebilir mi? Tartışınız.

Cevap 8: Değerlendirilebilir. Bu ifade Ahmet Usta’nın zorlu hayat şartlarını, fakirliği onuruyla ve aile sevgisiyle örtme felsefesini simgeleyen ve sürekli tekrarlanan anahtar bir ifadedir [200, 212].

Soru 9: Okuduğunuz hikâyenin toplumsal gerçekçi bir hikâye olduğu söylenebilir mi?

Cevap 9: Söylenebilir, çünkü gecekondulaşma, yoksulluk, sendika ve grev gibi toplumsal konuları ele alır; ancak yazar bu sorunları bireysel ve insani duyarlılıkları ön plana çıkararak işlemiştir [207, 213].

Soru 10.a: Hikâyedeki anlatıcının özelliklerini belirleyiniz.

Cevap 10.a: Anlatıcı, hikayenin başkahramanı olan Ahmet Usta’nın kendisidir (I. tekil kişi) [196].

Soru 11: Hikâyedeki açık ve örtük iletileri belirleyip ifade ediniz.

Cevap 11: Açık İleti: Helal dürüst kazançla mutlu olunabilir [203]. Örtük İleti: İyilik yaparken karşıdakinin onurunu kırmamak (renside etmemek) esastır [207].

Soru 12: Hikâyede aile, hayvan ve tabiat sevgisinin anlatıldığı cümlelere örnekler bulunuz.

Cevap 12: “Ben çocuklarıma düşkünüm” [199], kedileri Mırnak’a ciğer almaları [203], kırlara gidip papatyaları izleme hayali [198].

Soru 13: Ahmet Usta, Ramiz Usta’nın oğlunun ailesine yardım ettiği hâlde neden utanmaktadır?

Cevap 13: Yardım ettiği ailenin gururunu incitmekten çekindiği, yardımın gizli yapılması gerektiğine inandığı için “yerin dibine geçtim” diyerek utanmaktadır [207, 213].

Tüm sayfaların detaylı çözümleri ve cevap anahtarı için 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.