12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 63

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları Sayfa 63 Cevapları

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (PUSULA/SIZ – FERİT EDGÜ)

Soru 1: “Pusula/sız” adlı hikâyenin temasını ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

Cevap 1:
Tema: Zor yaşam şartlarında (kaos/bunalım) yerleşik kuralların (pusulanın) geçersiz kalması ve bireyin kendi yolunu açma zorunluluğu [221, 224].
Konu: Karlı bir günde yolu kapanan köye ulaşmaya çalışan Hoca ile Ramazan’ın yol bulma konusundaki felsefi ve pratik tartışması [220, 224].

Soru 2: Hikâyedeki çatışmayı ve bu çatışmanın temaya olan etkisini değerlendiriniz.

Cevap 2: Çatışma, pusulaya ve kurallara güvenen Hoca ile kendi yolunu açarak ilerleyen Ramazan arasındadır (Teorik akıl – Pratik akıl çatışması) [220, 224]. Bu çatışma, insanın kriz anlarında kendi iradesini kullanması gerektiği temasını besler.

Soru 3: Hikâyedeki anlatıcının bakış açısını belirleyiniz. Yazarın bu tercihi metni nasıl etkilemiştir?

Cevap 3: Kahraman anlatıcı (Hoca) bakış açısı ve yoğun diyalog tekniği kullanılmıştır [220, 224]. Anlatımın diyalogla sınırlanması, okuru düşünmeye sevk eder.

Soru 4: “Pusula/sız” adlı hikâye kahramanlarının kişilik özelliklerini belirleyiniz.

Cevap 4:
Hoca: Tedirgin, kurallara ve pusulaya bağımlı aydın tipi [220, 224].
Ramazan: Kendinden emin, pratik, doğayla uyumlu ve kendi yolunu çizebilen insan tipi [220, 224].

Soru 5: Hikâyedeki mekânın özelliklerini belirleyiniz.

Cevap 5: Kar altındaki köy yoludur [220]. Ramazan’ın pratikliği bu çetin doğa şartlarıyla (mekanla) doğrudan uyumludur.

Soru 6: “Ama yanlış yoldasın Ramazan.” cümlesiyle ifade edilmek istenen nedir?

Cevap 6: Hoca’nın yerleşik kurallara uymayan her şeyi “yanlış” olarak nitelemesidir; oysa bazen doğruya varmak için yerleşik yolların dışına çıkmak gerekir [220].

Soru 7: “Pusula/sız” adlı hikâyede kullanılan anlatım biçimlerini ve tekniğini belirleyiniz.

Cevap 7: Karşılıklı konuşma (diyalog) ve gösterme tekniği kullanılmıştır [220, 225].

Soru 8: Açık ve örtük iletileri belirleyiniz.

Cevap 8: Açık İleti: Kar köy yolunu kapamıştır [220]. Örtük İleti: Kendi yolunu kendin açmalısın, hazır şablonlar seni hedefine ulaştırmayabilir [220].

Tüm sayfaların detaylı çözümleri ve cevap anahtarı için 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.