7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89

MEB Yayınları 7. Sınıf Matematik Sayfa 89 Test Çözümleri

KAZANIM KAVRAMA TESTİ – 9 ÇÖZÜMLERİ

1. 7-A sınıfındaki öğrencilerin 2/5’i kızdır. Erkeklerin sayısı kızlardan 7 fazla olduğuna göre sınıf mevcudu kaçtır?
Çözüm: Kızlar = 2/5, Erkekler = 3/5. Erkek – Kız farkı = 1/5 oranındadır.
1/5’lik oran 7 kişiye eşit olduğuna göre sınıf mevcudu: 7 x 5 = 35 kişidir.
Doğru Cevap: B (35)

2. Bir havuzun 3/7’si doludur. Havuza içindeki suyun yarısı kadar daha su eklendiğinde havuzun 60 litrelik kısmı boş kalmaktadır. Havuzun tamamı kaç litredir?
Çözüm: Eklenen su: 3/7 x 1/2 = 3/14. Toplam su: 3/7 + 3/14 = 9/14.
Kalan boş kısım: 5/14’tür.
5/14’ü 60 litre ise, havuzun tamamı: 60 x 14 / 5 = 168 litredir.
Doğru Cevap: A (168)

3. Bir sınıftaki öğrencilerin 1/3’ü futbol, kalanlar basketbol seçmiştir. Basketbolu seçenler 24 ise futbolu seçenler kaçtır?
Çözüm: Basketbol oranı 2/3’tür. 2/3’ü 24 kişi ise sınıf mevcudu 36’dır. Futbol seçenler 1/3 olduğundan 36 ÷ 3 = 12 kişidir.
Doğru Cevap: A (12)

4. Huzur evine bağışlanan miktar kaç Türk lirasıdır?
Çözüm: Çocuk esirgeme 1/4 (9000 TL), Şehit gazi 1/3 (12000 TL), Kızılay 1/6 (6000 TL).
Huzur evine kalan: 36000 – 27000 = 9000 TL’dir.
Doğru Cevap: B (9000)

5. Bir sayının yarısı ile 1/3’ünün toplamı aynı sayının 3 eksiğine eşittir. Bu sayının 5/2 katı kaçtır?
Çözüm: x/2 + x/3 = x – 3 -> 5x/6 = x – 3 -> x/6 = 3 -> x = 18’dir. 18’in 5/2 katı: 18 x 5/2 = 45 olur.
Doğru Cevap: D (45)

6. Ali’nin harcamalarından sonra geriye 2520 TL kaldığına göre Ali’nin maaşı kaç TL’dir?
Çözüm: Harcamaların paydalarını 42’de eşitleyelim: 7/42 + 9/42 + 6/42 + 2/42 = 24/42 = 4/7. Kalan maaş oranı 3/7’dir.
3/7’si 2520 TL ise, maaşın tamamı: 2520 x 7 / 3 = 5880 TL olur.
Doğru Cevap: D (5880)

7. Bir telin ucundan 2/5’i kesildiğinde orta noktası 18 cm kaydığına göre telin ilk uzunluğu kaç cm’dir?
Çözüm: Orta nokta kayması kesilenin yarısıdır. Kesilen kısım = 36 cm’dir. 2/5’i 36 cm ise telin tamamı: 36 x 5 / 2 = 90 cm olur.
Doğru Cevap: C (90)

8. Bisikletli parkurun kalan yolunun kaçta kaçını daha giderse bütün yolun 3/4’ünü tamamlamış olur?
Çözüm: Gidilen kısım 1/6. İstenen kısım 3/4. Kalan yolun oranı: 5/6.
Gidilmesi gereken ek yol: 3/4 – 1/6 = 7/12.
Kalan yola oranı: (7/12) ÷ (5/6) = 7/10’dur.
Doğru Cevap: D (7/10)

7. Sınıf Matematik MEB Yayınları Ders Kitabı Cevapları Diğer Sayfalar İçin Tıklayınız

Yorum yapın