12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları Sayfa 41 Cevapları
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME (İKİNDİYİ KILMAK – DEVAMI)
Soru 5.a: “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyenin olay örgüsünü belirleyiniz.
Cevap 5.a:
1. Recai Bey’in okuldan çıkarken müdürle karşılaşması ve evrakları alması.
2. Belediye binasında kömür karnesi sırasına girmesi.
3. Minibüs ve otobüs kuyruklarında trafikle boğuşması.
4. Tanzim satış kuyruğunda Kamil’le karşılaşması ve İhsan Amca’nın öldüğünü öğrenmesi.
5. Bir çocuğu kurtarmaya çalışırken karakola düşmesi ve elektrik ihbarnamesini fark etmesi.
6. Elektrik idaresine gidip parayı ödemekten vazgeçmesi ve Hayriye Teyze’yi ziyarete gitmeye karar vermesi.
Soru 5.b: Okuduğunuz metinden, iç hesaplaşmalarını anlatan cümleler bulup gösteriniz.
Cevap 5.b: “Biz adamlıktan çıktık Kâmil, temelli çıktık.” ve “Ne hastalığında el uzatabildik, ne ölümünde. Yahu ne iştir…” cümleleri iç hesaplaşmayı gösterir.
Soru 6: Hikâyede anlatılan olay nerede geçmektedir? Mekânların özellikleri ve işlevi nedir?
Cevap 6: Olay İstanbul’da (Beyazıt, Fatih, belediye, karakol, tanzim satış kuyruğu) geçmektedir. Mekanlar kalabalık, çamurlu, gürültülü ve boğucudur. Bu özellikleriyle bireyin içsel sıkışmışlığını ve yalnızlığını simgeler.
Soru 7.a: Hangi bakış açısının kullanıldığını belirleyiniz.
Cevap 7.a: Kahraman anlatıcının bakış açısı (I. tekil kişi) kullanılmıştır.
Soru 7.b: Anlatıcının, yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı olup olmadığını belirleyiniz.
Cevap 7.b: Evet, anlatıcı yazar Mustafa Kutlu’nun dini ve milli duyarlılıkları önemseyen, modernizme karşı gelenekçi ve manevi bir duruş sergileyen fikri dünyasıyla birebir örtüşmektedir.
Soru 8: “Seyfi Baba” adlı manzum hikâyeden “Ya hamiyetsiz olaydım, ya param olsa idi” dizesinin alınmasıyla uygulanan “metinler arasılık” tekniğinin katkısını değerlendiriniz.
Cevap 8: Bu teknik, Recai Bey’in hem merhametli ve vefalı (hamiyet sahibi) olup hem de parasızlıktan dolayı yardım edememenin verdiği derin çaresizliği ve ahlaki duruşunu pekiştirmiştir.
Soru 9: Zamanın ileriye ve geriye doğru işlemesini anlatım tekniği açısından değerlendiriniz.
Cevap 9: Kronolojik zamanın kırılması (geriye dönüş ve ileriye sıçrama), hikayeyi klasik bir olay anlatısı olmaktan çıkarıp bireyin zihnindeki dağınıklığı ve iç dünyasındaki karmaşayı yansıtan modern bir yapıya kavuşturmuştur.
Soru 10: Edebiyatımızda dinî ve millî duyarlıkları yansıtan hikâyeler yazan sanatçıların adlarını ve eserlerini sıralayınız.
Cevap 10: Tarık Buğra (İki Uyku Arasında), Bahaeddin Özkişi (Bir Çınar Vardı), Rasim Özdenören (Çözülme), Nazan Bekiroğlu (Nun Masalları) [133].
Tüm sayfaların detaylı çözümleri ve cevap anahtarı için 12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları ana sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.